fredag 29 januari 2010

Test


Jag har lyckats med att kanta med jersey! Trodde att det var omöjligt och gav upp efter två försök när jag försökte för ngn månad sedan (bandet bara krullade sig och jag höll på att tappa förståndet..). Läste på Billabas blogg igår att hon oftast använder jersey till kantband och då tänkte jag "kan hon kan jag" och gjorde ett nytt försök. Denna gång klippte jag tyget på skrådden (säger man så? Diagonalt alltså. Är inte helt haj på tygtermer..) och det blev kanon på första försöket. Vad man lär sig mkt av att läsa andras bloggar. Tack Billaba! :)
Det blev en liten klänning i strl 62 igen. Denna gången utan tryckknappar. Min man blev lite nervös när han såg att jag gjort två miniklänningar och undrade om jag visste ngt han inte visste.... :)
Funderar på om denna klänning blev lite tråkig (?) Oftast är ju "less more" och jag ser chokladbruna strumpbyxor, vit body och denna klänning ihop. Men jag kanske ändå måste sy på en ficka? Vilka problem man har....

Ren nöjessömnad..

... som började alldeles försent (ni kanske ser vad klockan är nu..), men vad gör man inte när andan faller på :)
2:a tyget ut från min beställning från Myllymuksut. Helt fantastiskt fint tyg i tunn stretchfrotté. Jag älskar det! Funderar på att göra ngt till mig själv av resten.
Denna klänning är gjord i strl 62 och inte tänkt till ngt speciellt. Var bara tvungen att testa tyget och mönstret. Har några kompisar som får barn snart och om någon av dem får en flicka kanske denna funkar bra i present.

God natt! (Måste hinna somna innan jag ska upp igen...)

tisdag 26 januari 2010

Till en bilgalning

Trots att lillebror är helt tokig i bilar har han ännu inte fått ngn biltröja. Förrän nu. Först ut av tygerna från min Myllymuksutbeställning blev detta härliga biltyg i frotté. Lillebror blev helt till sig när han såg tyget och nu befarar jag lite att han aldrig kommer att vilja sätta på sig ngt annat (kanske därför han inte fått kläder med fordon förut och också för att jag inte hittat fina tyger)
Jag velade ganska länge vad det skulle bli för färg på kantbandet och muddarna. Det stod mellan rött och gult och till slut blev det rött eftersom han passar väldigt bra i den färgen. Tänk att en tröja kan se så olika ut med olika färgers kantband!

Första gången som jag blev helt toknöjd med kantbandet. Sömmen ser helt perfekt ut :) Ska bli kul att se lillebrors reaktion imorgon.

Krås


Min lilla tjej var så förtjust i linnena jag gjorde till Klockarbarns tjejer, så nu har hon fått ett plagg i samma stil. Gjorde en tröja av mitt sista hjärttyg och piffade den med lite krås i cerise. Lillasyster blev överlycklig och den blev dagens dagisoutfit.

Idag har jag fått hem ett helt fantastiskt tygpaket från Myllymuksut! Ingenting slår deras tyger och jag är glad att den affären inte är svensk för då skulle jag bli ruinerad på kuppen.... Det har blivit väldigt mkt tygköp på sistone, velourmoln, Myllymuksut, födelsedagspresent från Jofotex + att jag fick en hel kasse full med retrostuvar av en stamkund (som blivit en god vän) Tack :)
Nu borde jag ha tygstopp resten av året! (ska i alla fall försöka ett tag...)

måndag 25 januari 2010

Aptröja i frotté

Lillebror sover middag och jag var bara tvungen att sätta saxen i mitt nya aptyg i frotté. Velade fram och tillbaka och bestämde att jag skulle göra sprund och tryckknapp för att variera mig lite. Det tog faktiskt emot att klippa rakt genom huvudet på den översta apan och jag ångrar att jag gjorde det nu. Det skulle ha blivit snyggare med vanlig halsringning och ett helt aphuvud .... :(

Sjörövare


Jag fick lite tyg i födelsedagspresent av min granne tillika "sykompis". Min stora tjej blev väldigt förtjust i det och jag gjorde en tröja till henne. Lite svårt att få till ett bra motiv med såpass stora rapporter (trots att tröjan är i strl 128). Måste bli mycket spill på det här tyget (?)

Valde molnärmar i orange eftersom det var exakt samma färg som det oranga i sjörövartyget. Hade förstås inte svart muddväv så det räckte. Tur att min grannes syrum nästan fungerar som en tygaffär :) (Köpte också lite fint frottétyg av henne som jag så länge suktat efter...)

Tyckte nästan att det blev lite pyjamasvarning över detta, men storasyster var väldigt nöjd och det är huvudsaken. Helt OK om man inte har mysbyxor till.

söndag 24 januari 2010

10800..


..pärlor.... ! 45x60cm.
Blir lite som terapi att göra sånt här och jag kan nästan inte sluta när jag börjar.. :)
Denna har jag gjort i omgångar under 1 års tid. Ett tag höll jag på varje kväll och sedan har allt stått stilla i månader innan jag fick ett nytt ryck och "pärlade" som en galning. Det var meningen att den skulle bli färdig till vår 5-års bröllopsdag men jag lyckades inte hålla deadline. Nu är det i alla fall klar och jag måste bara hitta en ram som passar bra.

lördag 23 januari 2010

Byte


Jag har gjort ett byte med Gullhjärta. Blev så förtjust i en av hennes jackor och har bytt detta set mot en vårjacka till lillebror. Hoppas att det passar och faller i smaken!

fredag 22 januari 2010

Presenter!

Det är så kul att sy minikläder. Och man kan ju inte skaffa ett barn till bara för att få sy mer sådant... Tur att jag har flera kompisar som får barn i vår! En tjej i syjuntan fick en liten grabb i lördags och idag ska jag gå förbi och hälsa på.

Det var ganska lätt att välja tyger denna gång. Nya velourmoln förstås! Såg först nu att det blev ganska traditionellt i färgerna. Helt oavsiktligt faktiskt. Nyblivna storasyster får en rosa tunika med bruna kantband i linnemodell och till hennes lillebror har jag gjort ett par turkosa sparkbyxor med svarta kantband och muddar. Valde storlek 56 för att de är så kul att sy minikläder. Tänkte att de kanske passar en docka när han vuxit ur dem.

Hoppas att kläderna passar och att föräldrarna gillar dem. Vi har lite olika smak, men detta måste väl bara bli bra! (?)

torsdag 21 januari 2010

Kors i taket!


Första gången på 2 år som lillasyster valt ett plagg helt utan rosa! Jag var helt 100 på att hon skulle välja de rosa velourmolnen, men hon valde turkos. Och med bruna kantband! Vad glad jag blir. Ni skulle se hennes garderob. (Kanske bör fota den ngn gång...:)) Skulle gissa att 99,5% av hennes plagg till största delen är rosa. Nu kanske det vänder?

Jag är själv superförtjust i denna färgkombo. Vad tycker ni?
Idag fyller jag år. Är fortfarande närmare 20 än 50 (men inte länge till.....) Önskade mig bara tyg. Och det har jag fått :) Och fantastiska pyssel av mina tjejer och blöta pussar av lillebror. Och nu har jag sykväll. Kan inte bli bättre :)

onsdag 20 januari 2010

Äntligen!


Jag har väntat på mina velourmoln som på solens uppgång och idag kom de. De är helt fantastiskt fina och min favorit är i brunt. Det är sån där snygg mörkt chokladbrun som jag bara älskar :) Helt klart väl värda att vänta på och jag ångrar så att jag blev dumsnål i sista stund och klickade bort de röda... Får nog bli en ny beställning innan de tar slut...

Fick nästan lite beslutsångest om vad jag skulle göra först, och till slut blev det en tunika till storasyster. Velade också mellan flera olika färgers kantband, turkos, cerise eller gult eller flera färger i samma tunika osv. Ja så här blev det i alla fall. Mönstret är eget. Hoppas den passar!

torsdag 14 januari 2010

Brallor+reklam



Nu har jag försökt mig på en till knytbralla. Den förra blev alldeles för liten, men som tur var satt den som en smäck på lillebrors kompis. Denna gången tog jag lite mått och det hjälpte :)

Tyget kommer från E-slöjd och jag tycker att det är supersnyggt. Det var supersvårt att återge färgen rätt. I verkligheten är brallan mkt mer brun.

E-slöjd ska för övrigt höja sina redan ganska höga priser (med tanke på att tygerna är så smala) Passade på innan höjningen och från och med april börjar jag leta efter liknande ränder på andra ställen. Ngn som har ett bra tips?

Tänkte passa på att tala om att Rackamaja har REA-start på lördag. De flesta som läser här syr förmodligen sina barns kläder själva, men någon kanske är intresserad (?)

måndag 11 januari 2010

+ till posten!

Min del av bytet med Klockarbarn har kommit fram. Verkligen snabbt jobbat av posten. Som ni kan se på hennes mysiga film fick mina linnen ett väldigt gott mottagande :) Vilka härliga tjejer hon har!

Jag fick helt fria händer och bestämde mig ganska snabbt för att göra varsitt piffat linne till hennes tjejer. Babushkorna köpte jag för länge sedan på Jofotex (är det ngn som känner igen den ena babushkans fickor?... :)) och som pricken på i:et blev det lite flickigt "krås" nertill inspirerat av made. Det är första gången jag testar rullfållssömmen på maskinen och den funkade ju bra. Min lilla tjej sa "WOW mamma!" när hon fick se det rosa linnet. Det får nog bli ett till henne också.


Converse!

Nu har lillebror blivit riktigt supertuff! Han har fått ett par Converse. De är fantastiskt fina. Jag nappade på ett byte hos Klockarbarn och jag bytte alltså till mig ett par stickade Converse.

Jag fick till och med två par, med olika typer av halkskydd under så nu kan han ha ett par på dagis och ett par hemma. Perfekt nu när det är såpass kallt på golven.

Min del i bytet är inte "officiellt" ännu eftersom det är en överraskning (fick helt fria händer). Postade paketet igår så det kommer förmodligen fram först imorgon. Ni får hålla er till tåls... :)

Detta var otroligt kul och jag byter gärna med någon annan en annan gång.
Stort Tack Klockarbarn!

fredag 8 januari 2010

SAAB

Jag har förevigat en SAAB.
Tröjan är köpt och motivet är screen tryckt. Höll på mycket med screen tryck när storasyster var liten, men sedan dess har ramarna bara stått. Fick ett ryck och dammade av dem. Nu kommer det bli mer tryck! Jag har börjat skissa på lite mönster och har tänkt trycka lite egna tyger.

torsdag 7 januari 2010

Hjärtan till ett hjärta

Idag har det faktiskt också blivit lite sytt. Mina tjejer är väldigt pyssliga av sig så vi passade på alla tre när lillebror sov middag. Lillasyster gjorde collage (henne passion), storasyster skrev brev till mormor och jag svängde ihop den här tröjan. Har övat lite mer på farfarsknäppning och denna gång blev det faktiskt bättre. Jag tyckte att den här tröjan, som är till lillebror, blev lagom söt.

Klockarbarn stickar ett par Converse till lillebror (han kommer bli supercool!) och mitt nästa syprojekt blir någonting till hennes flickor. Hon ville att jag skulle överraska henne, så jag har fått helt fria händer. Har en idé om vad jag ska göra. Första bytet för min del. Kul är det!

onsdag 6 januari 2010

Copy cat


Kunde inte låta bli att sy lite i alla fall igår kväll. Hann faktiskt både sy och jobba (men det blev seeeent).

Har velat ha sådana här brallor sedan jag såg dem hos Kokalal för nästan två år sedan vill jag minnas att det var. Då hade jag inget barn i "rätt" ålder, men efter det har ju lillebror kommit.

Svängde ihop ett par i sobert svart. Hade inget mönster så jag ritade lite på fri hand. Utgick från hängselbyxorna med blixtlås som jag har flera par av nu. De blev supersnygga och gick väldigt snabbt och lätt att göra.

Till min stora besvikelse blev de alldeles för små. De sitter som ett korvskinn och är både för korta i benen och i kroppen. Så går det ibland :(

Får hoppas att lillebrors kompis kan och vill ha dem.

tisdag 5 januari 2010

Vilken djungel

Tänk att jag inte alls tyckte att detta djungeltyg var något speciellt första gången jag såg det uppritat i Jnys blogg. Jag tänkte "bra, där sparar jag lite pengar". Men sedan när jag såg bild på det verkliga tyget ändrade mig och när jag såg det i verkligheten på symässan var jag helt såld. Så fint!

Jag har gjort två st djungeltröjor i strl 92. Mönstret är från Ottobre Creative, samma som aptröjan i inlägget nedan, men jag har minskat halshålet en hel del. Den ena tröjan är till lillebror (matchar supersnyggt med hans turkosa velourbyxor med pressveck några inlägg nedan!). Den andra tröjan är till en liten gutt som jag aldrig träffat, men hans mamma och jag var väldigt goda vänner för 15 år (!!) sedan när vi var utbytesstudenter i USA samtidigt. Har fått kontakt igen med henne genom facebook och det visade sig att vi har jämngamla grabbar :)

Nu kommer det bli lite glesare mellan mina inlägg tyvärr eftersom jag har fasligt mycket att göra på jobbet, och det kommer jag att "roa" mig med på kvällstid framöver. Kan dock inte låta bli symaskinerna så det blir säkert någonting sytt i alla fall.... :)

måndag 4 januari 2010

Apor



Lillebror har fått ett nytt set.

Byxor i brun frotté med pressveck (min nya passion..) och en aptröja i gult som matchar.

Inga konstigheter.

Boot-cut

Lillebror har blivit tuff. Han har fått ett par "boot-cut-jeans-mjukisbyxor". Har länge haft dessa i huvudet, dock i ett annat tyg som påminner mer om jeans. Eftersom jag inte hade det tyget hemma, fick det blir brunt. Måste ju öva lite först.

Dessa tog verkligen extremt lång tid att göra eftersom det blev så många sömmar. Förstår att jeans är dyra. Mönstret har jag hittat på själv. Det blev lite på frihand vilket egentligen inte är så bra, men det funkade denna gång.

söndag 3 januari 2010

Ny outfit..


... till lillebror. Denna gången med ett för mig helt nytt moment, farfarsknäppning. Har länge velat testa det för jag tycker att det är snyggt. Det var ganska svårt att få till och jag var tvungen att testa lite först på slaskbitar innan jag vågade mig på att sy i själva tröjan. Blev helt ok till slut, men det blir himla tjockt där kantbandet viks in. Hur gör ni andra för att få det snyggt? Tror att jag behöver öva lite mer på detta.

Har även sytt ett par byxor med pressveck i orange. Är så väldigt förtjust i pressveck på mjukisbyxor så från och med nu blir det nog det i en eller annan form på alla byxor... :)

Annars går det väldigt bra för storasysters syende. Hon har idag börjat på en väska. Det tar 5 gånger längre tid för mig att sy mitt när hon syr sitt, men det är det värt. Det är supermysigt att ha en liten "sykompis".

Jag har beställt lite tyger från Myllymuksut som jag väntar på. De har så himla mycket snyggt och nu är det också 15% rabatt. God natt!

fredag 1 januari 2010

Nyårsdagspyssel


Storasyster önskade sig en symaskin i julklapp (!) och vi fixade till min mammas gamla. Det gäller ju att odla ett sådant intresse... Vi köpte också lite sybehör och tyg och hon var enormt nöjd när hon öppnade paketet. Idag började hon öva och det gick förvånansvärt bra (hon brukar inte ha alltför mycket tålamod) Vi började med att sy i banor, som man gjorde på syslöjden. Det gick jättebra. Nu har hon börjat med ett hårband :) Vad härligt det är med jullov.